Ранен скрининг 11-13 г.с.

Ултразвуковото изследване се извършва от 11 г.с. до 13 г.с. и 6 дни или дължина на ембриона от 45 мм до 84 мм (CRL). Обикновено се извършва през корема (трансабдоминално), а в някои случаи се налага да се извърши през влагалището (трансвагинално).

Прегледът е един от най-важните за Вашата бременност, не го пропускайте! Той се състои от две части – ултразвуково изследване и кръвен тест (т.нар. биохимичен скрининг). Най-напред ще направим обстойна оценка на анатомията на плода в този ранен гестационен срок и ще измерим специфични показатели (маркери), които имат отношение към откриването на хромозомни заболявания:
• Нухална гънка (количеството течност зад вратлето на бебето)
• Наличие или липса на носна кост на плода
• Изследване на дясната сърдечна клапа
• Изследване на малък съд в черния дроб (дуктус венозус)
• Сърдечна честота

За Вашето удобство в нашия кабинет ще Ви вземем венозна кръв и ще я изпратим в София в специализирана лаборатория където ще изследват два показателя от кръвната проба, които представляват продукти на плацентата (свободен бета ЧХГ и PAPP-A). Резултатите от ултразвуковото изследване, подробната анамнеза и майчината кръв се комбинират в софтуерна програма и се изчислява индивидуален риск за хромозомни заболявания на плода като синдром на Даун (тризомия 21) и други (тризомия 18 и 13).
Не на последно място, това е времето и да определим точния срок на бременността. Това е полезно най-вече при бременни, които не са сигурни за датата на последната си редовна менструация, имат нередовни менструални цикли, забременели са по време на кърмене или скоро след спиране на противозачатъчни медикаменти. Измерва се дължината на плода и по нея се определя датата на термина.

Многоплодни бременности

При всички жени с многоплодна бременност също се провежда ранен скрининг за хромозомни аномалии, които при тях са значително по-чести. Софтуерната програма, която използваме, ще изчисли един риск за двете бебета при монохориална бременност (с обща плацента) и два отделни риска при бихориалните бременности (с две плаценти).